



Insane
En visuel, musikalsk forestilling om et ungt menneskes kamp for at finde sig selv i en mørk labyrint af stemmer.
Produceret i samarbejde mellem Teater Landstryker, N, Froefroe, BE, og Syddjurs Egnsteater.
Fra 15 år og opefter.
INSANE inviterer publikum ind i et grotesk, humoristisk og voldsomt univers befolket af dukker, masker og performere. En ung kvinde hjemsøges af stemmerne, der bor i hendes hoved. De manipulerer og tryllebinder hende og får hende til at gøre grusomme ting mod sig selv og sine omgivelser. Familien har givet op, og hendes eneste ven, som også hører stemmer, begår selvmord. Hun er alene og isoleret, indtil hun en dag hører en ny stemme, som hverken er vred, kritiserende, sarkastisk eller opfordrer til selvmord: Hendes sangstemme.
Ved hjælp af hovedtelefoner kan publikum komme med helt ind i hovedkarakterens tanker og høre stemmerne, der bor i hendes hoved.
IDE OG BAGGRUND
Unge med psykiske lidelser lever uden for normen og ofte også uden for fællesskabet.
Med INSANE ønsker vi at bidrage til afstigmatisering af psykisk sygdom og forebygge mental mistrivsel blandt unge. Mental mistrivsel er en udfordring, der ikke kender landegrænser, og afstigmatisering af psykisk sygdom sker ikke igennem scenekunst alene. Så for at sikre gennemslag også ude i de unges virkeligheder, realiseres INSANE som et flerårigt samarbejdsprojekt med flere internationale kunstneriske aktører og med strategiske partnerskaber - også uden for kulturlivets arena.
UNGE SOM EKSPERTER OG MEDSKABERE
INSANE bliver til i direkte dialog med unge mennesker, der på forskellig vis lever med psykisk sygdom og mental sårbarhed. De unges historier indsamles og indgår anonymt som stemmer i forestillingen.
Udviklingen af forestillingens indhold sker bl.a. gennem en række interviews, samtaler og workshopforløb i samarbejde med psykiatrisk afdeling på Regionshospitalet i Randers.
Denne del af projektet er støttet med 450.000 kr. fra Region Midtjyllands pulje, Kultur som Sundhedsfremme, i perioden 2023-2025.
Sideløbende tilknyttes en lokalbaseret gruppe unge som medudviklende fokusgruppe. Både forud for - og under - forestillingens prøveperiode.
Dette sker i tæt samarbejde med SSP i Syddjurs Kommune.
De unge inddrages i forhold til indhold og udtryk og får også mulighed for at lære dramatiske redskaber til at tackle og formidle deres situation.
Det samlede INSANE-projekt sigter på at skabe et foregangseksempel på, hvordan scenekunsten i tæt samspil med eksisterende tilbud på social- og sundhedsområdet kan opdyrke og styrke sociale fællesskaber for sårbare unge. Derfor arbejder vi på at inddrage flere lokale samarbejdspartnere, så vi kan være med til også at øge udbuddet af offentligt tilgængelige arrangementer, der sætter psykisk sygdom/mental mistrivsel på dagsordenen.
Disse arrangementer skal samle unge med og uden diagnoser, deres pårørende og lokale fagfolk; og sammen vil vi via dialog arbejde henimod afstigmatisering af psykisk sygdom. Denne del af projektet indgår som en del af researcharbejdet til forestillingen, men er også tænkt som et blivende og bæredygtigt tiltag, der - på tværs af både alder og region - er med til at styrke de unges mentale trivsel.

Instruktør: Jesper Pedersen
Idé: Hege Tokle
Komponist: Keld Haaning Ibsen
Froefroe: Marc Maillard
Skuespillere/dukkeførere: Hanne Brincker, Ketil Kolstad, Ingrid-Marie Thorlacius
INSANE kan også opleves af et internationalt publikum og turnerer i sæson 2024/25 og 2025/26.
Læs mere om forestillingen her.

